Lulens logotyp Medlem i STR

STARTSIDA | KONTAKT | UTBILDNING | PERSONAL | PRISER | ELEVCENTRAL

PERSONBIL SLÄPVAGN
Personbil

Vi erbjuder utbildning på B-behörighet. Vi har både en manuellt växlad bil och en automatiskt växlad bil.

Den teoretiska biten av utbildningen består i huvudsak av ett antal datortester som man antingen kan göra vid trafikskolans datorer, hemma på sin egen dator eller via en app. Det är alltså inget krav att eleverna måste gå på teorilektioner. Datortesterna är det viktigt att jobba på med eftersom elevens framsteg med dem avgör när det är dags för att boka Riskutbildning 1/Risketta. Fråga gärna någon av oss som jobbar här om det är något som du kört fast med på teorin eller om du vill ha hjälp att gå igenom frågorna som blivit fel på ett test.

Den praktiska delen av utbildningen bedrivs i form av körlektioner i personbilar. Körlektionerna börjar och slutar vid trafikskolan och varje lektion är 40minuter lång. Lektionernas innehåll varierar och lektionernas svårighetsgrad ökar vartefter elevens färdigheter ökar. Det antal lektioner som en elev behöver är i högsta grad individuellt och beror på elevens förkunskaper, hur snabbt eleven lär sig nya saker och elevens möjligheter till att träna privat mellan körlektionerna på trafikskolan. När eleven börjar på att vara färdig med den praktiska delen av körningen börjar det bli dags för Riskutbildning 2/Halkbana och tiden för detta beställs i samråd mellan lärare och elev.

Teoriprov och körprov vid Trafikverket kan vi boka när vi anser att eleven har tillräckliga kunskaper för att bli godkänd på proven. Teoriprov (även kallat kunskapsprov) måste vara godkänt innan du genomför körprov (uppkörning).
När din tid för körprov bokas genom oss så får du köra samma bil på Trafikverkets körprov som du har kört på körlektionerna hos oss.

Se här för mer information om riskutbildningar, prov, etc.
Släpvagn

Vi utbildar både på BE och B96 (även kallad "utökad B-behörighet"). BE är behörigheten för personbil med tung släpvagn. Med andra ord där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter överstiger 3500kg, så länge som släpvagnens totalvikt inte överstiger 3500kg. Det utökade B-körkortet (B96) är till för de som vill köra bil+släpvagn där den sammanlagda totalvikten för bil och släpvagn är högre än 3500kg men inte mer än 4250kg.

För att ta BE-körkort så krävs det att man har B-kort sedan tidigare och ett giltigt körkortstillstånd. Sedan måste man göra både ett godkänt teoriprov och ett godkänt körprov vid Trafikverket innan man får sitt BE-kort.

Om man redan har körkort för personbil och vill utöka det till B96 så räcker det med en godkänd uppkörning hos Trafikverket för att få B96. Man kan även ta B96 samtidigt som man tar ett vanligt B-körkort.